Parlamenti kép

2019-ben 150 éves a magyar állami fordításügy, ezért az OFFI méltóképpen emlékezett 1869. március 25-re, amikor megalakult az akkori Miniszerelnökségen belül a Központi Fordító Osztály. Ugyanakkor bemutatta az azóta eltelt 150 év eredményeit, és azt, hogy egy 100%-ban állami tulajdonú szervezetben is a hagyomány és modernitás, a múlt értékei és az innovatív munkafolyamatok egymást erősítik, és hozzájárulnak a sikeres cégműködéshez. A jubileumi év a Parlament Felsőházi termében 2019. márciusában megtartott fordítástudományi konferenciával indult.

Parlamenti kép - díjátadás

Az állami fordítószolgálat jelentős szereppel bírt az elmúlt 150 évben, amelynek fókuszában mindig a kiváló minőség és a közszolgálatiság állt, a bírósági hites tolmácsok működését pedig a kezdetektől az Igazságügyi Minisztérium irányította. Az elmúlt 150 év levéltári kutatásokon alapuló hiteles fordítás- és intézménytörténeti feldolgozását az OFFI ünnepi kiadványban publikálta.  Az OFFI egy egész éven át tartó jubileumi ünnepségsorozattal a lehető legnagyobb számú potenciális szakmai együttműködő és megrendelő meghívásával bemutatta friss fejlesztési eredményeit, a szervezeti múlt értékes mérföldköveit, jelentősebb állomásait és szereplőit. Mindez egy olyan aktuális, valós és hiteles képet nyújt a fordítószolgálat megújulásáról, amelynek alapján látható, hogy e szervezetre megbízhatóan lehet támaszkodni a 21. században is, hiszen a közszolgálat és a biztonság a szolgálatatások alapja.

Offi Sztori kép

A rendezvényeket egységbe foglaló projekt révén számos új együttműködő partnerre is talált az OFFI: fordítókra, tolmácsokra, lektorokra, terminológusokra, egyetemekre, szakmai intézetekre határon innen és túl. Az új együttműködések hosszútávra szóló aláírt megállapodásokban is megtestesültek. A 2019. év jubileumi eseményein – a fordítástudományi konferencián, az OFFI Sztorik rendezvényein  – több mint 600 érdeklődő vett részt (szakmai partnereink, az igazságügy szereplői, mai és korábbi OFFI-s vezetők és szakmunkatársak) és az OFFI-s kiadványok mintegy 1500 szakemberhez jutottak el. Az OFFI vezetése fontosnak tartja dolgozóinak elismerését, így Németh Gabriella vezérigazgató elsőként a Felsőházi teremben adott át elismeréseket majd az OFFI Gálán ez a hagyomány folytatódott.

OFFI Gála fénykép

2011. szeptember 26-án az Országgyűlés november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította, 1844-ben ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt. E nap előtt is tisztelegve az OFFI Zrt. a jubileumi rendezvénysorozatot ünnepi gálaesttel zárta 2019. év novemberében.

A jubileumi visszatekintés, az ünnepi köszöntők és elismerések átadását követően az estet színházi program színesítette, majd ünnepi vacsora és kötetlen zenés program zárta.
 

Jó hagyományként – készülve az adventi hangulatra is – a rendezvény folyamán az OFFI dolgozói, kiemelt partnerei, az est résztvevői az Ökumenikus Segélyszervezet számára gyűjtöttek tárgyi vagy anyagi felajánlásokat nehéz sorsú gyermekek részére, játék, könyv, írószer vagy pénz formájában. Emellett az OFFI részt vállal az Igazságügyi Minisztérium által meghirdetett jótékonysági programban is.

A jubileumi rendezvénysorozat ideje alatt az OFFI két ünnepi kiadványt jelentetett meg, amelyben nemcsak a 150 év levéltári kutatásokon alapuló történeti feldolgozása, hanem a fordítói szakma 21. századi kutatási eredményei egyaránt publikálásra kerültek.

Momentán társulat
OFFI Gálaest
Emlékérmék

GALÉRIA (további képek megtekintése)

Ökomenikus Segélyszervezet

Forrás: © OFFI Archívum – OFFI jubileumi évzáró gálest 2019. november 22. napján