„AZ OFFI ÉS A BRIDZS
közvetlen hangulatú beszélgetés együtt, rólunk

Május 10-én tartottuk meg az OFFI150 jubileumi rendezvénysorozat kötetlen tematikus eseményét „AZ OFFI ÉS A BRIDZS” címmel. A közvetlen hangulatú beszélgetésen az OFFI vendége és beszélgetőpartnere volt Szappanos Géza, az OFFI Zrt. egykori vezérigazgatója, a Magyar Bridzs Szövetség korábbi elnöke, senior olimpiai bajnok; Guelmino Szilvia fordító, lektor és bridzsjátékos; Rátkainé Várnai Gabriella ügyfélszolgálati referens és bridzsjátékos, és Nyárádi Gábor Ferenc fordító, tolmács, magyar bridzsbajnok. Mindannyiukban közös, hogy kötődnek az OFFI-hoz és a bridzshez.

Beszélgetés

Vendégeink segítségével érdekes és vidám történetekkel elevenítettük fel a szervezet életét.  az OFFI múltját és jelenét. Ehhez átváltoztunk, és egy barátságos, hangulatos OFFI-kuckóvá alakítottuk át a hivatalos OFFI Akadémia képzőtermet. Kalandoztunk nemcsak a történelemben – világháború utáni évek, ’56, délszláv háború, rendszerváltás –, de az életutak labirintusában is. Élettörténeteket hallhattunk, amelyben nagy szerepe volt a játéknak, a játék örömének, azaz a bridzsnek is. A bridzs kapcsán sok mindent megtudtunk vendégeinkről:

Guelminó Szilvia a bridzsező barátaitól kapott segítséget, amikor a délszláv háború miatt Magyarországra költözött férjével, Guelminó Sándorral, de a fordítói munkát is ennek köszönheti. Várnai Gabriella a családi és baráti bridzspartikat élvezte legjobban. Szappanos Géza a versenyzést fejlesztette tökélyre, hiszen 2012-ben Lille-ben olimpiai bajnoki címet szerzett csapattársaival (Magyar Péter, Szappanos Géza, Kovács Mihály, Dumbovich Miklós). Nyárádi Gábor magyar bajnokként arról mesélt, hogy már középiskolában is osztotta a lapokat, egy akkori tanára ismertette meg vele a bridzs csínját-bínját még Marosvásárhelyt. Azt is elárulta, hogy már Bill Gates-szel is zsugázott.

kép1

Megemlékeztünk Cipi bácsiról, azaz Ottlik Gézáról is, aki 107 évvel ezelőtt 1912. május 9-én született. Ottlik nemcsak egykori OFFI-s volt, de bridzsjátékos is, és évekig szerkesztette a Budapesti Hírlap bridzsrovatát. Ő volt a tudósítója az 1934-es bécsi Európa-bajnokságnak, amelyet a magyar csapat nyert meg.  A Drugeth-legendában így ír szenvedélyéről: „A bridzs jóval több holmi zug-zsugázásnál. A bridzs sport, művészet, igazság, és valóság. Vagy legalábbis, a tisztán látásra való törekvés. A leosztás képlet, a lapjárás világmodell, a pakli életesszencia. Nincs is más humánus tevékenység, mint a játék, ez az ember dolga, ez az élet méltósága." Ottlik Géza viszont olyan bridzselméleti könyvet írt (Kalandos hajózás a bridzs ismeretlen vizein címmel), hogy azt máig a világon a legjobbak között emlegetnek.

Sikerült felidézni a két háború közötti hangulatot is, amikor bridzsklubok alakultak, éttermekben, kávéházakban kaszinókban játszott az értelmiség: orvosok, mérnökök, ügyvédek, tanárok, művészek, szépírók, fordítók...Megtudtuk, hogy a bridzs nem egyszerűen játék: javítja a memóriát, a megfigyelőkészséget, a koncentrációkészséget, erősíti a csapatszellemet és fejleszti az intelligenciát. S az egy plusz ajándék, hogy játék közben életre szóló barátságok kötődnek.

Szappanos Gézával, az OFFI egykori igazgatójával itt olvashatja interjúnkat.

MEGHÍVÓ

Időpont
Helyszín

OFFI Zrt. (1062 Budapest, Bajza u. 52.)