OFFI Akadémia

NYELV, KULTÚRA, IDENTITÁS

Alkalmazott nyelvészeti kutatások a 21. századi információs térben

Az állami fordítószolgálat 150. esztendejét ünnepeljük 2019-ben, s arra gondoltunk, hogy az OFFI-ban folyó szakmai munkát több tudományos tanácskozáson is bemutatjuk. Idén kerül megrendezésre XXVII. Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszus, amin az OFFI a Gyakorlati megoldások a fordítás és terminológia területén – 150 éves az állami fordítószolgálat című műhellyel és A közérthetőség haszna, előnye és igénye kerekasztallal vesz részt. 

MANYE

A műhely célja, hogy bemutassa az OFFI Zrt. tevékenységét, különös tekintettel az utóbbi években zajló terminológiai műhelymunkára, ahol ismertetésre kerülnek a különböző tevékenységek eredményei, illetve az angol, a francia, a német és a szerb, illetve horvát nyelvű szakfordítás területén megjelenő nyelvspecifikus terminológiai kihívások és megoldások. Előadást tartanak az OFFI vezető lektorai: Boronkay-Roe Zsuzsanna, Guelmino Szilvia, Pablényi Magdolna; vezető terminológusa, Tamás Dóra Mária; valamint Pöschl Dániel, az OFFI fordítója 

A kerekasztal témaköre a napjainkban igen aktuális közérthetőségre a nyelv-, és a jogtudomány területén, illetve az egyre nagyobb közérthetőség iránti igényre összpontosít.  Az Európai Unió irányelveivel összhangban, a magyar jogszabályokban és a jogalkalmazási gyakorlatban is megjelenik a közérthetőség mint célkitűzés, ugyanis a megértés növeli a hivatalokba vetett bizalmat, s ezzel mindenki időt és pénzt takarít meg. Ennek okán ez a cél kizárólag egymást erősítő tevékenységek végzésével és olyan összehangolt szakmai munkával lehetséges, mint a jogalkotás, a jogszabályfordítás, az egységes terminológia, a nyelvhelyesség és igényes nyelvhasználat. A kerekasztalon részt vesz Péntek János akadémikus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója, a Termini Egyesület társelnöke, Horváth Péter Iván az OFFI munkatársa és a PPKE oktatója, Németh Gabriella az OFFI vezérigazgatója és a SZTE oktatója, Pátkai Nándor az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője, a PPKE oktatója és Szoták Szilvia az OFFI mb. lektorátusvezetője és a Termini Egyesület elnöke.

  • Időpontja: 2019. április 15–16. (hétfő–kedd)
  • Helyszíne: Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsészettudományi Kar 1146 Budapest, Dózsa György út 25–27.